Je li Trampov udar na Google, Twitter i Facebook tek dio političke kampanje za predstojeće izbore za Kongres i online dobijanje glasova?

dt google.jpg

Donald Tramp, američki predsjednik, obrušio se svom silinom na tehnodivove Silicijumske doline. Google, Twitter i Facebook, platforme putem kojih komunicira, lobira i uveliko koristi za promociju sebe i svoje političke agende, trenutne su mu mete. Zašto? Jer, po novom Trump smatra da se sve jače šire lažne vijesti i pristrano promovišu lijevi mediji, dok republikanci i desne ideje ostaju u zapostavljeni u online svijetu.

Društvene mreže i mediji minorizoju konzervativne glasove u korist onih lijevih, tvrdi Tramp. Tramp je odlučio rano ujutro guglati. Upisao je u tražilicu Trump + vijesti, a rezultat pretraživanja nije mu se svidio. Dobio je, utvrdio je, isključivo loše i negativne vijesti, dok su dobre vijesti skrivene. Radi se o “vrlo ozbiljnoj situaciji” i rezultatima koji su “namješteni” te ćemo morati poduzeti konkretne korake, objavio je Trump na svojoj omiljenoj društvenoj mreži Twitteru. – Lažni CNN je istaknut, a republikanskih, konzervativnih i desno orijentisanih medija nema. Nezakonito? – napisao je.

Tramp je u svojim tvitovima istaknuo vrlo upitnu statistiku da 96% rezultata pretraživanja na temu vijesti o Trampu dolazi iz “lijevih” medija, a taj je podatak objavljen na PJ Mediji koja se smatra desno usmjerenim portalom. Google se odmah oglasio i u saopštenju istaknuo kako pretraživanje ne služi da bi se postavila bilo koja politička agenda niti je rezultat bilo kakve pristranosti prema bilo kojoj političkoj ideologiji. “Svake godine unapređujemo algoritme da bismo osigurali najkvalitetnije rezultate našim korisnicima. Ne rangiramo rezultate da bismo manipulisali političkim preferencijama.” Google, Twitter, Facebook, online društvene platforme, savršene su mete jer da, radi se uglavnom o online društvenim medijima koje imaju monopol u svom području, a svoju nevjerojatnu moć crpe iz hrpe podataka koje prikupljaju. Facebook, na primjer, niže afere, poput one kada je Cambridge Analytici omogućio uvid u baze podataka svojih korisnika. Twitter je na udaru zbog hrpe lažnih vijesti koje se njime šire, dok je Google, kada je riječ o tražilicama, nenadmašni svjetski vladar s obzirom na to da mu je udio 90%, a algoritmi, ma što god oni rekli, ipak nedovoljno transparentni. Tramp, ma koliko god važio za samovoljnog i kontroverznog te izuzetno moćnog predsjednika, u udaru na tehnodivove može prikupiti simpatije. Evropa, na primjer, već niz godina smišlja način kako im ograničiti uticaj, kako zaštiti podatke kojima se služe te natjerati ih da plaćaju više za svoju dominaciju, a pritom ih na neki način i kontrolisati.


Pored toga, je zloupotreba online platformi, koje u najgorem slučaju koriste teroristi i svi koji putem njih siju govor mržnje ili šire lažne vijesti, mnoge usmjerila da obrate pažnju te da upravo društvene mreže stave na stub srama uz očekivanje da riješe probleme interno ili, ako ne budu uspješne, nekim novim regulativama. Tramp sada i prijeti osmišljavanjem dodatne regulative. Tu bi zaista mogao naići na plodno tlo jer mnogima se ne sviđa moć koju Silicijumska dolina gomila u svojim redovima. Ipak, kada se uzme u obzir politički trenutak koji je Donald Tramp izabrao za “samoguglanje”, kao i optužba da su gotovo svi mediji u Sjedinjenim Američkim Državama ljevičarski, nije izvjesno da ima na umu širu društvenu korist. Naime, sredinom mandata aktualnog predsjednika tradicionalno se održavaju izbori za Predstavnički dom i Senat, a to će se dogoditi 6. novembra. Tada će se birati 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni zaposlenici.
Tramp je izjavio da će njegove politike biti “nasilno” poništene ako demokrate pobijede na tim izborima. Ishod izbora važan je jer će od toga zavisiti kako će u posljednje dvije godine mandata provoditi svoj program. Republikanci trenutno drže većinu u oba doma Kongresa, ali neke demokrate predviđaju “plavi val”. Trampove poruke usmjerene su prema izborima te u tom kontekstu valja gledati i lobiranje na društvenim mrežama, njihovo prozivanje, ali i sve njegove objave. Obezbijedile su mu već popularnost u vrijeme predsjedničke kampanje, logično je da ih iskoristi ponovno.