Uvidi iz WARC-ovog Marketer Toolkit 2019 izvještaja

Video kratkog formata, koji se obično definiše kao sadržaj kraći od 10 sekundi, biće ključno područje rasta za globalno oglašavanje 2019. godine, budući da brendovi postaju sve sigurniji u ovaj format kao sredstvo za postizanje strateških marketinških rezultata.

oglasivaci-se-okrecu-videu-kratke-forme-740x522.jpg

Iako su oglašivači neko vrijeme eksperimentisali u oglasima kratkog oblika, oni sada pružaju veliku priliku ovom vidu marketinga. Ovakav razvoj situacije uslijedio je nakon što je YouTube lansirao svoj format od 6 sekundi 2016. godini, ali i konsenzusa da će potrošači preferirati kraće, manje nametljive formate.

Kako su marketeri sada uvjereni da mogu tačno mjeriti ROI za videozapise kratkog formata, očekuje se povećanje ulaganja u ovu formu: 79% učesnika ankete Marketer's Toolkit izjavilo je kako očekuju povećanje ulaganja u online videozapise u sljedećih 12 mjeseci. Od brendova uključenih u anketu, 82% se slaže da je videozapis kratkog formata efikasan alat za animiranje potrošača.

Ključni nalazi oko videa kratkog formata, koji su proizašli iz WARC-ovog izvještanja Marketer Toolkit 2019. pokazuju:

Video kratke forme je efikasan format za brendove. Sve je više dokaza da video kraćih formata nudi tek neznatno manju efikasnost u odnosu na formate od 15 ili 30 sekundi, i to često za značajno manje cijene.

Marketeri trebaju osigurati jasnost svrhe kampanja u ovom formatu. Pokušaji da se u tih par raspoloživih sekundi natrpaju brojni proizvodi i poruke brenda vjerovatno će zbuniti gledaoce. Oglasi koji osnažuju postojeće marketinške poruke imaju najbolji učinak.

Brendovi bi trebali dobro razmisliti o svome kreativnom pristupu videu kratke forme. Grub pristup brendingu vjerovatno će nagnati potrošače da preskoče oglas, dok je  umjerenije i laganije emocije, poput srdačnosti i ponosa, teže prenijeti u raspoloživom vremenu.

Video kratke forme utiče na način na koji se planiraju kampanje. Brendovi umanjuju svoj TV zakup, i usmjeravaju te budžete u online video. U skladu s tim, video kratkog formata postaje sve izraženiji i na TV kanalima.