Najveća svjetska platforma online trgovine sprema novi poslovni poduhvat i to u svijetu oglašavanja.

amazon.jpg

Čini se kako bi Amazon mogao postati još jedna američka kompanija koja je dosegnula tržišnu vrijednost od jednog biliona dolara, ali ako se pita Daniela Morgana, menadžera Synovus Trusta, investicijske kompanije i dioničara Amazona, ovaj digitalni trgovinski gigant ima i znatno više prostora za napredak i rast, piše Business Insider.

Morgan naglašava kako najveća svjetska platforma online trgovine sprema novi poslovni pothvat i to u svijetu oglašavanja, koji već sada ‘iz sjene’ kompaniji donosi zaradu, a ako se dobre brojke nastave, sljedeće bi godine kompaniji mogla osigurati i duplo veću zaradu. Prema Morganovim navodima, ovaj američki gigant ima potencijal da postane treći najveći igrač u svijetu digitalnog oglašavanja te stane uz bok velikanima poput Googlea i Facebooka.

Uz to Morgan ističe kako bez obzira na to što od reklama već sada bilježe zaradu od 2,2 milijarde dolara, većina investitora i dalje je fokusirana na platformu online trgovine pa budućnost oglašavanja ne shvaćaju ozbiljno. No, čini se da se prema njemu budućnost Amazona krije u oglašavanju, a evo i zašto:

Posjeduju podatke koji su važni za oglašivače

Za razliku od Googlea koji posjeduje podatke o povijesti internet pretraživanja, i Facebooka koji je upoznat s interesima svojih korisnika, Amazon posjeduje podatke o potrošačkim navikama.

Mogu se takmičiti sa ‘velikim igračima’

Amazon raspolaže s dovoljno financijskih resursa da može ići uz bok velikim oglašivačkim gigantima.

Ima vlastitu streaming platformu

Njihov streming servis ima više od milion korisnika koji putem njega svakodnevno pregledavaju različiti video sadržaj. Zahvaljujući tome oni tačno znaju tko su njihovi korisnici, šta gledaju i šta ih zanima.

Lider je na tržištu pametnih zvučnika

Amazonovi Echo zvučnici i Alexa glasovni asistent trenutno se nalaze u preko milion domova, a njihovu tehnologiju počele su koristiti i mnoge kompanije. Ta sposobnost da dosegnu toliki broj potrošača, zajedno s bazom koju posjeduju o njihovim potrošačkim navikama može stvoriti veliku prednost za distribuciju reklamnog sadržaja putem Alexa.

“Sve je to nešto o čemu mnogi ljudi ne razmišljaju jer se sve to odvija ‘ispod radara’, no ukoliko se odluče na poslovni pothvat u sektoru oglašavanja, to bi za njih mogao biti još jedan zlatni rudnik”, naglasio je Morgan.