Sport je jedini sadržaj koji i dalje uspijeva zadržati svoju publiku kada je u pitanju TV gledanost.

amazaon.jpg

CEO Amazona Jeff Bezos možda je ove godine počastio CEO-a Disneya Boba Igera sa ranijim božićnim poklonom. Ali ako Iger prihvati ovaj poklon, mogao bi zapečatiti sudbinu tradicionalnih kablovskih TV mreža, uključujući i Disneyev ESPN.

Amazon je poslao inicijalnu ponudu za 22 regionalne sportske mreže u vlasništvu Disneyaizvjestio je CNBC pozivajući se na izvore bliske cijeloj stvari.

Disney je prisiljen oprostiti se od 22 mreže u sklopu većeg poslovnog poteza – kupovine Fox-ovih kanala u vrijednosti od 71,3 milijarde dolara. Među ove 22 mreže, Disney mora prodati YES mrežu koja emitira tekme New York Yankeesa, kao i druge mreže koje uživo prenose regionalne utakmice iz raznih profesionalnih liga, uključujući MLB (Major League Baseball), NBA (National Basketball Association) i NHL (National Hockey League)

Prijetnja da bi Amazon mogao kupiti sportska prava, čak i ukoliko se radi u posrčućim biznisima kao što su regionalne sportske mreže, trebala bi zabrinuti tradicionalne medijske kuće koje se oslanjaju na posjedovanje popularnog live sadržaja kako bi opstale u svijetu koji je sve više on-demand.

U slučaju DisneyaAmazonov interes je mač sa dvije oštrice.

Pozitivno je to što bi jaka konkurencija mogla podići cijenu prodaje za Disney, koja bi mogla dosegnuti iznos i od 20 milijardi USD. Među ostalim inicijalnim ponuđačima je nekolicina privatnih investicijskih društava te dvije TV kompanije, Tegna i Sinclair, izvijestio je CNBC.

Ali oni nemaju resurse za takičenje sa velikim tradicionalnim medijskim igračem poput Foxa. Malo „utanjeni“ Novi Fox treba live TV sadržaje, uključujući sport, ukoliko želi ostati relevantan. To je jedan od razloga zašto je upravo on i favorit da otkupi nazad ove 22 mreže, izjavili su izvori CNBC-a prošlog mjeseca. Fox-ov CEO Lachlan Murdoch potvrdio je na konferenciji Dealbook ranije ovog mjeseca kako njegova kompanija ima interes za kupovinu ovih mreža, iako izvori CNBC-a tvrde kako Fox nije poslao inicijalnu ponudu.

Amazonov interes mogao bi povećati cijenu za Fox, i pomoći Disneyu da dobije maksimalnu vrijednost za imovinu koju mora prodati.

S druge strane, uprkos svoj priči oko Disney+ usluge, Disney je i dalje vrlo tradicionalna medijska kuća, a njihova najveća medijska imovina po prihodima je ESPN. Posjedovanje sportskih prava ključno je za dugoročni uspjeh ESPN-a.

Prodavanje sportskih prava jednom divu poput Amazona, sa tržišnom kapitalizacijom od preko 700 milijardi dolara, moglo bi potaknuti druge tehnološke divove poput Applea, Googlea i Facebooka da se takmiče za sportska prava.

Otvaranje brane?

Sportska prava za velike profesionalne lige sigurna su do 2020. godine. Tradicionalni medijski igrači kao što su Disney, CBSComcast-ov NBC i AT&T-ov DirecTV, te Time Warner, dominiraju u ovom polju.

Ali kada trenutni ugovori o pravima isteknu, tehnološki divovi bi mogli ponuditi više za otkup ekskluzivnih ili samo digitalnih prava od tradicionalnih medijskih igrača, pod pretpostavkom da su same lige spremne napustiti tradicionalne partnere.

Amazon gotovo sigurno ne želi biti dugoročno vezan u upravljanje kablovskim mrežama koje bilježe smanjenje rasta programskih naknada. Ali, Amazon bi mogao kupiti ove mreže, a zatim ih jednostavno s vremenom pogasiti, tvrdi analitičar Rich GreenfieldAmazon bi potom mogao ponuditi utakmice „isključivo pretplatnicima na Amazon Prime, ili ih ponuditi kao dodatni Amazon kanal“, napisao je Greenfield u poruci klijentima prošlog mjeseca.

Ukoliko bi bilo upareno sa Amazon Prime uslugom, ekskluzivno emitovanje regionalnih liga moglo bi pomoći u uvjeravanju korisnika da se pretplate na uslugu. Pored toga, to povećava i mogućnosti digitalnog oglašavanja za Amazon, čiji tržišni udio u ovom polju stabilno raste u odnosu na Facebook i Google. Možda i najvažnije, ovo bi dovelo još više ljudi pod okrilje Amazona, izlažući ih svim ostalim proizvodima i uslugama koje Amazon nudi.

Najbolji dugoročni strateški potez za Disney mogao bi biti da zadrže Amazon kao ponuđača, samo da bi ga upotrijebio kao prijetnju i dobio više novca za mreže koje prodaje. Prisustvo Amazona moglo bi biti oružje za Igera ako Fox ili drugi vjeruju da je zadržavanje tehnoloških divova izvan sportskih prava od vitalne važnosti za njihovo preživljavanje.

„Sport je i jedini sadržaj koji zadržava svoju publiku u smislu gledanosti, i zauzvrat podržava 70 milijardi dolara vrijednu industriju TV oglasa“, napisao je Greenfield.

Druga runda ponuda za ove mreže trebala bi se održati prije kraja godine, izjavili su izvori za CNBC. Pitanje da li će Amazon dati „ponudu koja se ne odbija“ za ove kanale moglo bi biti najveća stvar u svijetu medija na početku 2019. godine.