Div e-trgovine snažno grabi naprijed u svijetu digitalnog oglašavanja, te je po prvi put pretekao Oath i Microsoft.

a1.jpg

Amazonov agresivni prodor u digitalni oglasni prostor donio je ovoj kompaniji treću poziciju u najnovijim predviđanjima prihoda od oglašavanja na digitalnim platformama u SAD-u koje je predstavio eMarketer. Na listi ispred Amazon-a sada su samo Google i Facebook.

Amazon je tako po prvi put pretekao Oath i Microsoft u ovome polju, i to samo nekoliko sedmica nakon što je tržišna kapitalizacija ove kompanije procijenjena na iznad psihološki bitnih 1 milijardu dolara.

Pojašnjavajući razloge iza ovako optimističnog pogleda na AmazoneMarketer je ukazao na snažne organske prihode od oglasa, ali i računovodstvene promjene koje sada neke od oglašivačkih usluga tretiraju kao prihode a ne kao troškove prodaje. eMarketer u skladu s tim predviđa da će Amazon 2018. godine generisati 4,61 milijarde dolara prihoda od oglašavanja u SAD-u, što je mnogo više od u martu predviđanih 2,89 milijardi dolara, piše britanski TheDrum.

Amazon bi prema tome mogao preuzeti komad od 4,15% digitalnog oglasnog tržišta u SAD-u.

a2.jpg

Monica Peart, viša direktorica za predviđanja u eMarketeru, komentarisala je ove nalaze: „Njihovi snažni uvidi u ponašanja potrošača kada je u pitanju kupovina su ono što ih razlikuje od Googlea i Facebooka na tržištu digitalnih oglasa, što je kompaniju učinilo atraktivnom opcijom za oglašivače. Povećan promet u pretragama daje razlog prodavačima treće strane da povećaju svoje ponude za ključne riječi na Amazonu.

Za 2018. godinu očekuje se da će Google i Facebook kontrolisati 57,7% ukupnih prihoda od digitalnog oglašavanja u SAD-u, što iako impozantno predstavlja pad sa 59,1% prošle godine.